مسئولیت پذیری در کودکان
مسئولیت پذیری به زبان ساده یعنی قابلیت انجام کاری که از کسی خواسته شده امروزه مهم ترین بخش تربیت کودکان مسئولیت پذیری می باشد.
چرا همیشه باید به کودکانمان گوشزد کنیم که مثلا لباس هایت را جمع کن؟ درس هایت را با دقت بخوان؟ اتاقت را مرتب کن؟؟
همه خانواده ها دوست دارند که فرزندی مسئولیت پذیر داشته باشند تلاششان این است که کودکانشان با دیگران رفتاری مناسب داشته باشد.علاوه بر تربیت خانواده ها مسئولیت پذیری به خصلت های دیگی از کودکان مثل شعور بخشندگی، تفکر، همکاری و همدلی نیاز دارد.
امر مهم در مسئولیت پذیری بلوغ،هوشیاری و وجدان اجتماعی است.برای اینکه کودکانتان مسئولیت پذیری را بیاموزند باید برنامه ای دقیق و منظم داشته باشید.یادیگیری به زمان نیاز دارد و سرعت و آسانی سپری نمی شود.
مواردی که می تواند در افزایش مسئولیت پذیری کودکانتان تاثیر دارند ؟
۱-به کودکانتان نشان دهید که زندگی مستقل از شما دارند
زمان هایی را جهت انجام کارهایتان اختصاص دهید.خانواده هایی که زندگی مجزا از کودکشان ندارند این آموزش را به آنها میدهند که زندگی تنها در اطراف خانواده میچرخد.
نیاز های کودکانتان فراهم کنید در حالی که به خود رسیدگی می کنید به او یاد آوردی کنید که بعضی از نیاز هایش را خودش برآورده کند در حالی که او را مستقل کردید با ناتوانی های او همدلی کنید و سعی کنید در صورت نیاز به راهنمایی و کمک کنید.
۲- شرایط را از بازی به مسئولیت تغییر دهید
امر مهمی که باعث ایجاد احساس مسئولیت پذیری در کودکان می باشد بازی کردن است خانواده ها مجبور هستند تا بین بازی کردن و کار کودکان ارتباط برقرار کنند. با این وجود که مهارت ها و فرایند هایی در بازی کردن وجود دارد که به کودکان آموزش داده می شود ولی به مرور زمان باید کودکان را به جز بازی کردن ملزم کنید
کودکان ابتدا اسباب بازی هایشان را به عنوان سرگرمی جمع میکنند ولی بعد از مدتی به علت آن که کودکان بزرگتر می شوند و حرف شنویی داشته این کار را انجام می دهند زیرا احساس می کنند در قبال جمع کردن وسایلش احساس مسئولیت دارند و مهارت های خانواده ها باید در این باشد که بتوانند مرحله بازی را به راحتی به مسئولیت پذیری تغییر دهند
۳- فرق بین نتوانستن و دشوار بودن کار ها
مورد دیگری از یادگیری قبول وظایف خود می باشد که فرزند شما به قادر بودن و یا راحت نبودن درک داشته باشد.کودکان معمولا این دو را یکی میدانند و در نهایت زمانی که فکر میکنند کاری را دوست ندارند بی این معنی است که نمی توانند آن را انجام دهند و به فرد دیگری از خانواده برای انجام کار نیاز دارند.
۴- وظیفه هر شخص در خانواده مشخص باشد
کودکان با بزرگ تر شدن زمانی کارهیشان را به درستی انجام می دهند که در خانواده شاهد مشخص بودن وظایف هر یک از اعضای خانواده باشند یکی از موثر ترین روش های مسئولیت پذیری کودکان میتواند داشتن صحبت و جلسه های خانوادگی باشد که اعضای خانواده دور هم جمع می شوند و در مورد کار ها و وظایفی که در خانه می باشد صحبت می کنند و به صورت کامل به نتیجه می رسند و هیچکس از وداشتن وظیفه خود ناراضی نیست درصورتی که این چنین باشد در مورد آن صحبت و آن را حل می کنند.
با مطالعه این موارد میتوانید روشی بهتر جهت پرورش مسئولیت پذیری کودکانتان به کار گیرید.